1| 2| Pages:3
 
Q20. Is it true that sometimes because of short-circuitry or other reason, a voter is likely to get an electric shock while pressing the `blue button ?
Ans .No

EVMs work on a 6-volt battery and there is absolutely no chance of any voter getting an electric shock at the time of pressing the `blue button’ or at any time of handling the balloting unit.
 
Q21. Is it possible to program the EVMs in such a way that initially, say upto 100 votes, votes will be recorded exactly in the same way as the `blue buttons’ are pressed, but thereafter, votes will be recorded only in favor of one particular candidate irrespective of whether the `blue button’ against that candidate or any other candidate is pressed?
Ans. The microchip used in EVMs is sealed at the time of import. It cannot be opened and no rewriting of program can be done by anyone without damaging the chip. There is, therefore, absolutely no chance of programming the EVMs in a particular way to select any particular candidate or political party.
 
Q22. Will it not be difficult to transport the EVMs to the polling stations?
Ans. No

Rather it will be easier to transport the EVMs compared to ballot boxes as EVMs are lighter, portable and come with polypropylene carrying cases.
 
Q23. In many areas of the country, there is no electricity connection and even in those places where there is electricity connection, power supply is erratic. In this scenario will it not create problem in storing the machines without air conditioning?
Ans.  There is no need to air condition the room/hall where EVMs are stored. What is required is only to keep the room/hall free from dust dampness and rodents as in the case of ballot boxes.
 
Q24. In the conventional system, it will be possible to know the total number of votes polled at any particular point of time. In EVMs ‘Result’ portion is sealed and will be opened only at the time of counting. How can the total number of votes polled be known on the date of poll?
Ans.In addition to the ‘Result’ button, there is a ‘total’ button on EVMs. By pressing this button the total number of votes polled upto the time of pressing the button will be displayed without indicating the candidate-wise tally.
 
Q25. The Balloting Unit has provision for 16 candidates. In a constituency, there are only 10 candidates. The voter may press any of the buttons from 11 to 16. Will these votes not be wasted? 
Ans. No

The panels for candidates Nos. 11 to 16 will be masked before use. Further, recording of votes for candidates 11 to 16 will also be blanked off electronically, as the candidates’ switch is set on 10. Therefore, there is no question of any voter pressing any of the buttons for candidates 11 to 16 or the votes for these candidates being recorded in the EVMs.
 
Q26. Ballot boxes are engraved so as to avoid any scope for complaint of replacement of these boxes. Is there any system of numbering EVMs?
Ans. Yes

Each Control Unit has a unique ID Number, which is painted on each unit with a permanent marker. This ID Number will be allowed to be noted by the Polling Agents and will also be recorded in a register maintained for the purpose by the Returning Officer. The address tag attached to the Control Unit also will indicate this ID number. Therefore, there is no question of replacement of any EVM.
 
Q27. Is there any provision for issue of tendered ballot papers when EVMs are used?
Ans. Yes

There is provision for issue of tendered ballot papers under the system of EVMs also. But, when such a situation arises, the voter concerned will be issued an ordinary ballot paper. After marking the ballot paper with the arrow cross mark rubber stamp supplied, the tendered ballot paper will be put inside a cover specially provided for the purpose, sealed and kept by the Presiding Officer.
 
Q28. In the conventional system, before the commencement of poll, the Presiding Officer shows to the polling agents present that the ballot box to be used in the polling station is empty. Is there any such provision to satisfy the polling agents that there are no hidden votes already recorded in the EVMs?
Ans.
Before the commencement of poll, the Presiding Officer demonstrates to the polling agents present that there are no hidden votes already recorded in the machine by pressing the result button. Thereafter, he will conduct a mock poll by asking the polling agents to record their votes and will take the result to satisfy them that the result shown is strictly according to the choice recorded by them. Thereafter, the Presiding Officer will press the clear button to clear the result of the mock poll before commencing the actual poll.
 
Q29. How can one rule out the possibility of recording further votes at any time after close of the poll and before the commencement of counting by interested parties?
Ans. As soon as the last voter has voted, the Polling Officer in-charge of the Control Unit will press the ‘Close’ Button. Thereafter, the EVM will not accept any vote. Further, after the close of poll, the Balloting Unit is disconnected from the Control Unit and kept separately. Votes can be recorded only through the Balloting Unit. Again the Presiding officer, at the close of the poll, will hand over to each polling agent present an account of votes recorded. At the time of counting of votes, the total will be tallied with this account and if there is any discrepancy, this will be pointed out by the Counting Agents
 
Top << Prev


Scroll to Top