1|2|Page:3
 
Q17.  I have submitted my form to the election office /A BLO has visited my house and I have submitted my form to the BLO. How do I ensure that my name is finally included in the electoral rolls?
Ans. The BLO/ Official must have handed over to you an acknowledgement for receipt of the form. You can check your name in the roll, which will be published and available at the office of the ERO concerned to confirm that your name exists in the roll. You can also check the status of the application with this acknowledgement number on the CEO's website.
 
Q18. Does every citizen of India have voting rights?
Ans. Yes,subject to attaining 18 years of age and being ordinary resident, with the exception of the following class of people to whom voting rights are denied.
a) Criminal convicts of certain cases.
b) Persons convicted of electoral offence .
c) Persons of unsound mind.
 
Q19. What is an Electors’ Photo Identity Card (EPIC)?
Ans. The Election Commission of India has made voter identification mandatory at the time of poll. The electors have to identify themselves with either Electors Photo Identity Card (EPIC) issued by the Commission or any other documentary proof as prescribed by the Commission. 
 
Q20. Will possession of an EPIC alone entitle you to vote?
Ans. You should note that mere possession of an EPIC issued to you does not guarantee you your vote, because it is mandatory that your name should appear in the electoral roll.
 
Q21.  I do not have a ration card. Can I get enrolled without a ration card? What are the other documents, which I can show as proof of my residence?
Ans.Having a ration card is not mandatory; you can show any other proof of residence like passport, bank/Pass book, driving license etc. or any Govt. document to facilitate the work of registration.
 
Q22. My old EPIC Card is defective. I would like to have a new EPIC Card with correct particulars. What is the procedure?
Ans. You can get your EPIC Card rectified by depositing it in the Voter facilitation Center of your Constituency.
 
Q23. I have lost my old EPIC Card. How can I get a new EPIC Card?
Ans. You can attach a copy of the FIR lodged at the Police Station with a request for a duplicate card to your Voter Facilitation Center. You will get a new EPIC Card after paying the prescribed fee of Rs.25.
 
Q24. I have applied for inclusion of my name online. The status of my application is shown as under process. It is since --------- no. of months. How do I get my voter ID card?
Ans. Please check the status of your application at the relevant Voter Facilitation Center or contact the concerned AERO.
 
Q25.  My name is included in Voter List / Names of my family member in voter list. But I have not received Voter ID Card. What should I do to get the Voter ID card?
Ans. Please contact the relevant Voter Facilitation Center or the AERO. You can also register your complaint with the ECI website or use the Telephone No.1950 for the purpose.
 
Top << Prev


Scroll to Top